Hoppa till huvudinnehåll

GENOMFÖRS DIGITALT
Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS)

En person som har varit med om våldsamma, kränkande eller chockartade händelser kan efteråt få psykiska symtom. För en del försvinner symtomen så småningom av sig själv, medan andra kan få psykiska trauman med kvarstående symtom. Tillståndet kallas för posttraumatiskt stressyndrom eller PTSD, som är en förkortning av engelskans "posttraumatic stress disorder".

En person med emotionellt instabil personlighetssyndrom (tidigare Borderline disorder) kännetecknas av impulsivitet, emotionell instabilitet och svårigheter att bedöma både sig själv och andra. Det leder många gånger till svårigheter i nära relationer liksom oro, ångest och depression.

Det här är en utbildningsdag som ger dig kunskapar om de två diagnoserna och vilka uttryck de kan ta sig i vardagen. Vad är viktigt att vara uppmärksam på och hur kan man stödja på bästa sätt? Du får också reflektera över din egen roll som stödgivande person och vilken betydelse det har för att du ska känna dig trygg i yrkesrollen.

Innehåll

  • Vad innebär diagnoserna?

  • Anknytningsteori

  • Flyktbeteenden

  • Kort om behandling

  • Tecken att vara uppmärksam på?

  • Hur stödjer vi personerna på bästa sätt?

  • Metoder och förhållningssätt

  • Vikten av samverkan

  • Rollen som stödgivande person

Teori blandas med fallbeskrivningar.

Föreläsare/utbildare

Agneta Björck är utbildare och handledare med lång yrkeserfarenhet som sjuksköterska inom bland annat psykiatri, beroendevård och socialtjänst.

Hon har även arbetat som chef inom socialpsykiatri och LSS.

Plats

Digitalt via teams
Tid, plats och anmälan

Datum:
2023-01-16
Starttid:
09:00
Sluttid:
16:00
Sista anmälningsdatum:
2023-01-02
Plats:
Genomförs digitalt
Form:
Föreläsning
Målgrupp:
Medarbetare och chefer inom socialpsykiatrisk verksamhet
Kontakt:
Ingela Nilsson
Övrig information:
Anmälan görs via chef då maximalt 2 medarbetare per chef kan anmälas eftersom antalet platser är begränsade. Anmälan är bindande men det går bra att skicka en ersättare om du inte kan delta. När du anmäler dig till aktiviteten får du ett bekräftelsemail där det finns länkar som du kan använda för att avboka eller göra ändringar i din anmälan. Kom därför ihåg att spara bekräftelsemailet. Observera att det eventuellt kan bli aktuellt med fördelning av platser vid hög efterfrågan. Tänk på att avboka din plats senast en vecka före aktiviteten. Om du inte avbokar din plats i tid medför det en avgift på 1000 kronor som betalas av din arbetsgivare. Det gäller även vid sjukdom eller andra oförutsedda händelser som gör att man inte kan delta.