Hoppa till huvudinnehåll

Posttraumatisk stress och emotionellt instabil personlighetsstörning

En person som varit med om våldsamma, kränkande eller chockartade händelser kan efteråt få psykiska symtom. För en del försvinner symtomen så småningom av sig själv, medan andra kan få psykiska trauman. Det innebär att symtomen är kvar. Tillståndet kallas för posttraumatiskt stressyndrom eller PTSD, som är en förkortning av engelskans "posttraumatic stress disorder".

En person med emotionellt instabil personlighetsstörning (tidigare Borderline disorder) kännetecknas av impulsivitet, emotionell instabilitet och svårigheter att bedöma både sig själv och andra. Leder många gånger till svårigheter i nära relationer. Vanligt är oro, ångest och depression.

Genom den här utbildningsdagen får du ökade kunskaper om diagnoserna och hur det kan ta sig uttryck i det dagliga livet. Vad är viktigt att vara uppmärksam på och hur stödja på bästa sätt? Du får också reflektera över din egen roll som stödgivande person och vilken betydelse det får för att du ska känna dig trygg i yrkesrollen.

Innehåll

  • Vad innebär diagnoserna?

  • Anknytningsteori

  • Flyktbeteenden

  • Kort om behandling

  • Tecken att vara uppmärksam på?

  • Hur stödjer vi personerna på bästa sätt?

  • Metoder och förhållningssätt

  • Vikten av samverkan

  • Rollen som stödgivande person

  • Teori blandas med autentiska fallbeskrivningar

Föreläsare

Agneta Björck är erfaren föreläsare som arbetat som sjuksköterska inom beroendevård, psykiatri, kriminalvård, socialtjänst i mer än 30 år.

Plats

Kompetensutvecklingsinstitutet, KUI

Närmaste tunnelbanestation: Fridhemsplan

Drottningholmsvägen 37, 2 trappor till vänster

Lokal Tomaten, ta direkt till höger och gå längst in i lokalen.Tid, plats och anmälan

Datum:
2022-09-12
Starttid:
09:00
Sluttid:
16:00
Sista anmälningsdatum:
2022-08-30
Plats:
Drottningholmsvägen 37
Form:
Föreläsning
Målgrupp:
Medarbetare och chefer inom socialpsykiatri
Kontakt:
Kristoffer Willstedt
Övrig information:
Anmälan är bindande men det går bra att skicka en ersättare om du inte kan delta. När du anmäler dig till aktiviteten får du ett bekräftelsemail där det finns länkar som du kan använda för att avboka eller göra ändringar i din anmälan. Kom därför ihåg att spara bekräftelsemailet. Observera att det eventuellt kan bli aktuellt med fördelning av platser vid hög efterfrågan. Lunch ordnas på egen hand. Fika ingår under för- och eftermiddag. Meddela eventuella allergier till kristoffer.willstedt@stockholm.se Tänk på att avboka din plats senast en vecka före aktiviteten. Om du inte avbokar din plats i tid medför det en avgift på 1000 kronor som betalas av din arbetsgivare. Det gäller även vid sjukdom eller andra oförutsedda händelser som gör att man inte kan delta.