Den här tvådagarskursen riktar sig till dig som behöver fördjupade kunskaper i social dokumentation för att kunna vägleda kollegor. Syftet med kursen är att förtydliga det professionella uppdraget inom omsorg och socialpsykiatri och hur de olika delarna i den sociala dokumentationen hänger ihop. Social dokumentation som används rätt skapar samsyn i det gemensamma uppdraget och leder till kvalitativ omsorg för dem verksamheten är till för.
Hur kan vi gå från att tänka på genomförandeplanen som ett dokument och istället använda den som en karta för att möta den enskilde personens behov. Hur kan journalanteckningar vara ett verktyg för att skapa en positiv utveckling för den enskilde individen?
Kursen utgår från de lagar och direktiv som styr dokumentationsarbetet och hur processen ser ut från beslut till genomförandeplan. Du får kunskap i att skriva genomförandeplan, sätta mål, föra journalanteckningar och följa upp insatsen. Seminariet innefattar en hemuppgift att diskutera med kollegor eller chef och som följs upp under kursdag 2.
Innehåll
Lagar och direktiv som styr social dokumentation
Rättssäkerhet och sekretess
Från beslut till genomförandeplan
Att skriva genomförandeplan och sätta upp mål
Att föra journal - vad behöver du tänka på?
Fallbeskrivningar
Livskvalitet och delaktighet
Lex Sahara och avvikelser
Kvalitetsarbete och uppföljning, synpunkter och klagomål
Föreläsare
Johan Appel utbildar, föreläser och handleder inom omsorgen sedan 2015. Johan var också delaktig i framtagandet av Socialstyrelsens kunskapsstöd ”Delaktighet och inflytande i arbetet med genomförandeplaner” (2014).
Datum och tid
Kursdag 1 2022-08-25
Kursdag 2 2022-09-08
Tid båda kursdagarna kl. 09.00 - 16.00
Plats
Kompetensvecklingsinsitutet (KUI)
Drottningholmsvägen 37