”Det viktigaste är att jag kan vara självständig.” Unga med I.F. berättar om sina jobb

23 februari, 2022

En person med Downs syndrum i arbetskläder står framför en fruktdisk.

I Utbildningsradions serie ”Jag jobbar” får vi möta sex unga personer med intellektuell funktionsnedsättning som berättar om hur de fick jobb och hur det är att arbeta. Även cheferna intervjuas om sina tankar kring anställningen.

Viktor har alltid gillat att träna på gym och när han frågade om han kunde få en praktikplats på sitt gym ledde det med tiden till en anställning. Viktor är både lokalvårdare och instruktör på gymmet och använder sig av checklistor för att komma ihåg sina arbetsuppgifter under dagen. Att få en anställning genom en praktikplats handlar enligt Viktor om ”det där lilla extra” och tillägger ”Man ska aldrig ge upp. Man ska verkligen kämpa.”.

Vi får också möta Alexander som är en mycket uppskattad servicevärd på en hamburgerrestaurang och Emil som har en anställning via Samhall på ett möbelvaruhus. Emil säger att många uppgifter är svåra eftersom han har en funktionsnedsättning men han är envis och klarar allt ändå. ”Jag gav aldrig upp och jag är en inspiration för alla andra som har det svårt i livet.”.

Erik trivs verkligen med jobbet som naturvårdare och har en OSA-anställning med lön och anställningsförmåner enligt kollektivavtal som anpassas efter individen. Arbetet innebär en del säkerhetsrisker men Erik är noga med att följa reglerna. Eriks råd är att inte ge upp om man inte får jobben man söker. ”Det är bara att köra järnet och tro på sig själv, som jag gör.”

Frida älskar sitt jobb som hästskötare även om hon blir trött ibland om det är många uppgifter och mycket folk. Frida praktiserade på ridskolan i ungefär två år innan hon blev anställd. Hon har samma schema som övriga anställda men får arbeta i lugnare takt när det behövs.

Madde fick sitt jobb som köksbiträde genom rekommendationer av en tidigare chef. Maddes råd till andra med funktionsnedsättning är att ta hjälp av Arbetsförmedlingen. Hon tycker att det bästa med jobbet är när kollegorna skämtar med varandra men det viktigaste är att hon kan vara självständig.


Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.

Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter