Bildstöd och lättläst om situationen i Ukraina

02 mars, 2022

En person med hörlurar ittar i en laptop och håller delvis för ögonon. Bildstödet om Ukraina är inlagt i bilden.

Kriget i Ukraina leder till frågor och oro hos många just nu. Här nedanför har vi samlat länkar till olika material som kan underlätta när man vill informera, förklara och möta de känslor som kriget väcker.

Habilitering & Hälsas hemsida finns bildstöd med lättläst text från DART. Där finns även länkar till filmer från Utbildningsradions program Lilla Aktuellt om situationen i Ukraina, hur man pratar om svåra frågor och källkritik på internet.

Klicka här för att läsa mer. »

Riksförbundet FUB har anpassat barnpsykologen Malin Bergströms och psykologen Anna Norléns råd om hur man pratar om krisen i Ukraina med oroliga barn, så att råden kan användas i samtal med personer som har en intellektuell funktionsnedsättning. FUB har också samlat länkar till hemsidor samt radio- och tv-program med nyheter på lätt svenska.

Klicka här för att läsa mer. »

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har givit ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” på lättläst svenska som kan laddas ned från MSBs hemsida. Där kan man även lyssna på broschyren, se filmer av broschyrens avsnitt med teckenspråk och beställa en punktskriftsversion.

Klicka här för att läsa mer. »

FN-förbundets hemsida finns frågor och svar på lättläst svenska om FNs arbete och roll i kriget.

Klicka här för att läsa mer. »Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.

Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter