Hoppa till huvudinnehåll

Digital dag om hälsa gav kunskap och inspiration

25 september, 2020

Samling av bilder

Personer med intellektuell funktionsnedsättning har sämre hälsa än övriga befolkningen. På Forum Carpes dag om hälsa fick deltagarna först mer kunskap om situationen och sen inspiration till hur de kan vara en del av förändringen.

Studier i Stockholm visar att bland personer med funktionsnedsättning är fetma tre gånger så vanligt som hos övriga befolkningen. Psykisk ohälsa är mellan dubbelt till sju gånger så vanligt. Det var en bitvis tung inledning på dagen om hälsofrämjande arbete som Forum Carpe ordnade tidigare i september. De som deltog fick också veta att psykoser är upp till nio gånger vanligare hos personer med intellektuell funktionsnedsättning än hos övriga befolkningen.

När den dystra kunskapen landat hos deltagarna erbjöd Eva Flygare Wallén, projektledare på projektet ”Hälsan spelar roll” som drivs av Akademiskt primärvårdscentrum, en ljusning.

– Alla tillstånd går att förändra, berättade hon.

Lösningen heter ofta fysisk aktivitet. Det går att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 80 procent genom ändrade levnadsvanor. Men det är viktigt att utgå från individens förmågor och intressen när man som personal ska stötta någon till att göra bättre val för sin hälsa, sa Eva Flygare Wallén

Tingstorgets gruppbostad är ett gott exempel

Några som gjort det är Tingstorgets gruppbostad i Botkyrka kommun. Där har man dessutom utgått mycket från personalens kunskaper och förmågor för att få i gång rörlighet och fysisk aktivitet. En boende ville gärna rida och en ur personalen hade möjlighet att hjälpa till med det. Med tiden har de övergett de renodlade fyspassen och istället börjat bygga upp hinderbanor. Det har gjort att fler deltar.

– Börja med det ni har och se möjligheterna! sa Axel Heckscher och Anna Junman, båda stödassistenter på Tingstorgets gruppbostad, som berättade om sitt arbete på hälsodagen.

De menade också att man som personal måste fortsätta bjuda in de som först säger att de inte vill vara med.

– Man ska inte tvinga någon, de kanske inte kommer första, andra eller tredje gången, men sen, sa Axel Heckscher

Ett annat tips var att använda sig av sociala medier. På gruppboendet har man valt Instagram för att inspirera och peppa deltagarna.

– Det har verkligen varit succé. De som inte är med kan ändå se vad som händer och kanske hänger på nästa gång. Under coronapandemin har vi fått tänka om lite och börjat sprida mycket tips på hälsosam mat man kan laga, berättade Anna Junman.

Träningen har också gjort att många känner sig mindre ensamma. Träningstillfällena är öppna även för personer utanför boendet vilket har gjort att deltagarna fått nya sociala kontakter.

Vill du veta mer?

Klicka på någon av länkarna nedan för att få mer information om Hälsan spelar roll eller komma till Tingstorgets gruppbostads instagramkonto.

Hälsan spelar roll(öppnas i nytt fönster)

Tingstorgets gruppbostads intagramkonto(öppnas i nytt fönster)Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.


Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter