Ny rapport om att åldras med NPF

16 juni, 2021

händer


”Äntligen förstår jag varför hela livet varit kaos” är titeln på den första rapporten från Riksförbundet Attentions projekt ”Äldrelyftet – åldras och må bra med adhd”. Rapporten bygger på djupintervjuer med äldre som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och en enkätstudie med över 400 svarande.

Många deltagare har mötts av motstånd och misstro inom vården och inte blivit utredda när de har sökt för NPF-relaterad problematik. Samtidigt visar rapporten hur en diagnos och rätt stöd ökar livskvaliteten och minskar det personliga lidandet för äldre med NPF. I rapporten konstateras behovet av ett kunskapslyft inom vården, omsorgen och samhället för att möta den här gruppen som länge har varit osynlig.

På Attentions hemsida kan du läsa mer om projektet Äldrelyftet, ladda ned rapporten i sin helhet och ta del av berättelser om personer som har fått sin diagnos sent livet. Där hittar du även en sammanfattningen Tänkvärt när du möter äldre med NPF om vad äldre med NPF önskar i möten med bland annat vården och myndigheter.

Läs mer om rapporten och projektet Äldrelyftet (extern länk) »

Ladda ned sammanfattningen "Tänkvärt när du möter äldre med NPF" (PDF) »

Resultatet från rapporten presenterades även under webbinariet "Att vara både anhörig och närstående - adhd och åldrande" som man fortfarande kan ta del av på Nationellt kompetenscentrum anhörigas hemsida.

Webbinariet på Nka (extern länk) »


Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.

Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter