Salem berättade om sina stödpedagoger

10 september, 2019

Bild på kvinnor som diskuterar tillsammans

I förra veckan träffades Forum Carpes nystartade nätverket för stödpedagoger och deras chefer. Under förmiddagen fick deltagarna bland lyssna till Eleine Najm, stödpedagog, Lisa Källberg Vittikko, stödpedagog och Caroline Strömgren, enhetschef, alla från Salems kommun, och deras erfarenheter kring att jobba med och organisera kring stödpedagoger.

Bland deltagarna i rummet var erfarenheten av att arbeta med stödpedagoger varierande. En del hade jobbat som eller med stödpedagoger i flera år medan andra inte hade någon erfarenhet av det alls. Frågorna som ställdes var därför också varierande, allt från vilka tider som Salems stödpedagoger arbetar till vad deras kollegor behöver.

Salems kommun berättade också att man förändrat stödpedagogsrollen sedan den infördes. Till en början tog man efter arbetssättet och strukturen från en annan kommun, men märkte med tiden att det inte passade just deras behov.

– Mitt råd är att inte göra som vi gjorde, kopiera inte vad någon annan har gjort. Våga istället satsa på att utveckla rollen utifrån de behov som just ni behöver och utgå från det. Och sedan utveckla den hela tiden, säger Caroline Strömgren (på bilden).

Vad har varit värdefulla lärdomar för er i arbetet med att införa stödpedagoger?

–Gå inte in och detaljstyr hur det ska se ut. Styrdokumentet behöver inte omfatta allt. Släpp taget och våga lita på att medarbetarna är experterna.

Mer information

Du vet väl om att Forum Carpe har nätverk för många olika yrkeskategorier och att träffarna är öppna för alla inom målgruppen som kan och vill delta? Klicka här för att komma till kalendariet för att se när dina kollegor träffas nästa gång.

Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.

Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter