Valet 2022 – Stödmaterial och information för personer med IF

29 augusti, 2022

En person lägger en valsedel i en vallåda.

Valet närmar sig och Habilitering & Hälsa i region Stockholm har sammanställt olika material om demokrati, vad de olika partierna står för och hur det går till att rösta. Här hittar du bland annat länkar till Tidningen 8 sidors ”Valbok”, Utbildningsradions serie ”Varför ska jag rösta?” och SVTs partiledarintervjuer förklarade på lätt svenska.

Klicka här för att komma till Habilitering & Hälsas hemsida. »

Myndigheten för delaktighet (MFD) tipsar om ett lärande exempel från Täby där man under våren har anordnat valcafé för personer med intellektuell funktionsnedsättning som en förberedelse inför valet. Besökarna har fått lära sig mer om hur demokratin fungerar, olika sätt att rösta och hur rösträkningen går till. De har även ställt frågor till politiker, besökt riksdagen och fått en checklista som de kan ha med sig på valdagen. Valcaféets deltagare har också möjlighet att förtidsrösta i cafélokalen som har blivit en bekant och trygg miljö.

Klicka här för att läsa mer om valcaféet i Täby. »

I Västerås bidrar deltagare i daglig verksamhet till valets praktiska genomförande för fjärde året i rad. Förberedelserna inför valet började tidigt eftersom arbetet med att inventera och packa material är omfattande. Valnämnden har tagit fram en packlista som blir handledarnas manual för hur arbetet ska genomföras. Deltagarna tilldelas sedan arbetsuppgifter utifrån sina individuella intressen och förutsättningar. De får också utbildning i hur valprocessen går till. Utbildningen har ökat intresset för politik och valet både hos deltagarna och i deras omgivning.

Klicka här för att läsa mer på MFDs webbplats. »
Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.

Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter