Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet
Utredningen om starkare skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv. Läs mer här
Här hittar du nyheter och artiklar om hedersrelaterat förtryck och våld.
Utredningen om starkare skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv. Läs mer här
Sex månaders fängelse blir straffet för den man som åtalades för att ha planerat att låta könsstympa sina två döttrar. Läs mer här.
Vilka erfarenheter från Stockholm som kan spridas nationellt och vilken roll skolan spelar i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck?
Detta kommer att diskuteras under Stockholms stads hearing som äger rum den 14:e september på Fryshuset. Följ länken nedan för att komma till inbjudan;
Inbjudan_Hearing-Stockholms arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck_20170913 (002)
Läsvärd och viktig artikel av Maria-Pilar Reyes, publicerad i Feministiskt Perspektiv tidigare i år.
“Fokusering på olikheter och kultur som förklaring till patriarkalt förtryck skymmer att de utsattas mänskliga rättigheter inte bara kränks i deras hemmiljö, förorten, utan överallt i samhället. Maria-Pilar Reyes är oroad över en utveckling där rasistiska stereotyper får ta plats i kampen mot våld mot kvinnor.”
Läs hela artikeln här.
Då vi har platser över öppnar vi nu upp för anmälan till vår grundutbildning i hrv den 20:e oktober för yrkesverksamma inom Stockholms stad.
Obs! Det är enbart utbildningen den 20:e oktober som är aktuell för anmälan. Följ länken för att anmäla dig.
Kunskapssatsning_hedersrelaterat-vald-och-fortryck_oktober2017
Ungdomsmottagningen i Järva har gjort en kort och väldigt fin informationsfilm om deras verksamhet.
Filmen finns tillgänglig på svenska, tigrinja, somaliska, persiska och dari.
Klicka här för att komma till filmen.
I somras träffade Origo Calle Hedrén från Pedagog Stockholm. En webbplats för lärare och förskolelärare i Stockholms stads skolor. Här kan du som pedagog få info om kurser, seminarier, utvecklingsprojekt och reformer.
Pedagoger utgör en viktig och stor del av Origos målgrupp. Varje dag träffar de barn och ungdomar som de har möjlighet att påverka, lära sig av, stötta och hjälpa.
För barn och unga som lever med förtryck och våld kan en pedagog som ser och lyssnar till en göra stor skillnad.
Rollen som pedagog handlar om mer än att lära ut Pythagoras sats och Sveriges geografi. Det handlar även om att vara en person som vågar fråga, som visar att vi kommer ta det ansvar vi har för barn och ungas välbefinnande och gör skolan till en plats som sprider jämställdhet och jämlikhet.
Vi ser fram emot att samarbeta med Pedagog Stockholm och hoppas att vi med hjälp av dem kan nå ut till fler pedagoger än vad vi redan gjort. Efter vårt möte publicerade Pedagog Stockholm en artikel om hrv på sin hemsida. Läs den här.
“För andra året i rad anordnar nu Operation Kvinnofrid sin regional konferens för att sprida lärande exempel inom området våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Temat för årets konferens är hedersrelaterat våld och förtryck. Konferensen är en mötesplats för yrkesverksamma i Stockholms län för att utbyta erfarenheter, samverka och ta del av framgångsrika arbetssätt och metoder”.
Program och anmälan finner du här
Under Järvaveckan kommer Origo i samarbete med Amel-mottagningen att anordna två seminarium (12/6 och 13/6). Frågan för seminariet handlar om hur vi kan bli bättre på att bemöta personer med erfarenhet av könsstympning och hedersrelaterat våld? För mer info och tid/plats följ länken; Amel och Origos seminarie Järvaveckan 2017
Aftonbladets granskning av hedersförtryck i Sverige. Klicka här för att komma till artiklar och video-inslag.
Kursen Hedra erbjuds två gånger under hösten. Kursen är till för yrkesverksamma som möter ungdomar i grupp. Syftet med Hedra är att inspirera yrkesverksamma att på olika sätt försöka få igång en förändringsprocess hos unga som leder till ett aktivt personligt avståndstagande från alla former av förtryck och våld.
Tidigare utvärderingar av kursen visar att deltagarna upplever att de har fått utökade kunskaper och konkreta gruppövningar/ metoder för att arbeta förebyggande mot HRV med tjej/killgrupper samt blandade ungdomsgrupper.
Sprid gärna bifogad inbjudan vidare inom era organisationer till yrkesverksamma och frivilliga aktörer som möter och arbetar med ungdomar i grupp, såsom skolpersonal, fritidspersonal, kuratorer, behandlingsassistenter och fältassistenter m fl.
För yrkesverksamma som arbetar med individuella samtal i första hand lämpar sig vår grundutbildning med fokus på hedersrelaterat förtryck och våld mycket bättre. Inbjudan till denna kommer att skickas ut inom kort.
Se inbjudan för datum, tider och anmälningslänk; HEDRA HT 2017
Vi söker en ny kurator till vårt team. Klicka här för att komma till annonsen!
“Länsstyrelserna har tagit fram fem korta beskrivande filmer som visar vad begränsningar, kontroll, kränkningar och våld innebär för många flickor och unga kvinnor i landet. Och även en del pojkar och unga män. Förövarna är ofta inte bara en person, utan det kan vara ett kollektiv av föräldrar, syskon och andra släktingar.
Filmerna ska kunna användas inom olika verksamheter och är anpassade för bildskärmar, sajter, Facebook och andra sociala medier. De visar vad utsattheten kan handla om, vikten av att agera, vad man kan göra och vart man kan vända sig.”
Klicka här för att läsa mer om filmerna och för att ladda ner dem.
Vår enhetschef Dilek Baladiz gästade Aftonbladets nyheter på TV3 imorse tillsammans med jämställdhetsministern Åsa Regnér för att diskutera problematiken och hanteringen av ensamkommande barn som kommer till Sverige som gifta.
Se klippet här
Mikael Thörn, expert på tvångsäktenskap och hedersförtryck, efterlyser mer kunskap bland poliser och åklagare.
Lyssna här
“I Somalia drabbas nu färre småflickor av den värsta formen av könsstympning, den som på engelska kallas pharaonic och orsakar stort lidande. För första gången har landets ledande politiker uttalat sig mot könsstympning i alla dess former och könsstympning är numera förbjuden i den provisoriska författningen.”
Se klippet här
Origo deltar i ett kort inlägg på P4 om killars dubbla roller i hederskontexter.
Lyssna på hela inlägget här.
“För första gången sedan 2009 ska Stockholm kartlägga hur stora problemen är med hedersrelaterat förtryck i kommunerna. Skolorna har en viktig roll för att komma tillrätta med problemen har skolorna.”
Läs hela nyheten här.
Origos enhetschef, Dilek Baladiz, gästade P5 i förra veckan för att prata om Origo. Hon berättade även om hur livssituationen kan se ut för de olika ungdomar vi möter. Dilek berättade även om hur vi kan hjälpa till och informerar om vår kampanj mot tvångsäktenskap som pågår just nu.
Klicka här för att lyssna på inslaget.
Vad innebär det att leva med hedersrelaterat förtryck och våld? Vilka är de underliggande mekanismerna och vad innebär det i en svensk kontext? Vad bär ungdomar som begränsas av hedersnormer med sig och vad är viktigt i mötet med ungdomen?
Den 5 maj erbjuder Origo yrkesverksamma och ideella aktörer en grundutbildning med utrymme för diskussion, erfarenhetsutbyte och övningar.
För mer info och anmälningslänk se inbjudan; 5 maj
Vi hälsar olika yrkesgrupper och frivilliga aktörer i länet varmt välkomna till en samling mot tvångsäktenskap. Samlingen äger rum i samband med affischkampanjen mot Tvångsäktenskap som Origo lanserar i länets högstadie- och gymnasieskolor samt ungdomsmottagningar i slutet av mars 2017.
En fråga han ofta får, från både män och kvinnor, är varför han som man engagerar sig så mycket i frågan.
– Svaret jag brukar ge då är att männen är en del av problemet. I Somalia gifter sig inte männen med kvinnor som inte är könsstympade. Jag vill vara en del av lösningen. Jag kämpar så att alla män ska vara en del av lösningen”
Bra och viktiga ord från artikel i Metro med Abdi Noor Mohamed! Läs artikeln här.
Under våren kommer vi att arrangera kursen Hedra. Vi kommer att ha två kursomgångar under vårterminen. Varje kursomgång innehåller två träffar. Första kursomgången startar den 3 mars.
Hedra är en kurs för de som vill arbeta förebyggande mot hedersrelaterat förtryck och våld. Kursen vänder sig till yrkesverksamma och ideella aktörer i Stockholms län som möter ungdomar i grupp (tex. lärare, skolkuratorer, fritidsledare, fältassistenter).
Vi har ändrat konceptet något för kursen och nytt för i år är att MÄN (tidigare Män för jämställdhet) kommer att delta under andra kurstillfället och föreläsa om maskulinitetsnormer.
Artikel i DN Stockholm om hur fler söker hjälp mot hedersvåld. I artikeln intervjuas bl.a. vår enhetschef Dilek Baladiz och en av våra kuratorer, Maria Geni.
“Jag tror att det beror på att fler vågar söka hjälp i dag, snarare än att antalet drabbade ökat. Myndigheter har också bättre kunskap och tipsar om oss i större utsträckning, säger Dilek Baladiz”.
Läs hela artikeln här http://www.dn.se/sthlm/fler-soker-hjalp-mot-hedersvald/
19:e januari till 21 februari organiseras Fadimedagarna 2017 över hela Sverige av GAPF. Origo är glada över att vara en av alla de stödorganisationer som är delaktiga i evenemanget.
Kom och hedra Fadime med oss, dela gärna denna inbjudan till alla era kontakter. Programmet uppdateras löpande!
Inbjudan och program hittar du här: http://gapf.se/2016/12/fadimedagarna-2017/
“Försörjningsstöd ska betalas ut till kvinnan i familjen, enligt nya riktlinjer mot hedersrelaterat förtryck och våld. En handlingsplan för att arbeta mot hedersrelaterat våld ska tas fram under året i Sundbybergs stad. Det beslutades under social- och arbetsmarknadsnämndens senaste möte där budgeten för 2017 klubbades.
En del i arbetet mot hedersförtryck är att socialtjänsten ska börja betala ut försörjningsstödet i första hand till kvinnan i familjen”.
Läs mer på Stockholm Direkt och SVT.
Läs artikeln i DN med Mariet Ghadimi från Tris. Mariet berättar om sin egen historia och det viktiga arbete de utför på Tris.
Här kan du läsa artikeln.
“Gömd och glömd ska kartlägga hedersrelaterat våld och förtryck mot intellektuellt funktionsnedsatta. Uppsala är en av fyra städer i landet som deltar.
Det är organisationen Tris, Tjejers rätt i samhället, som genomför kartläggningen som går under namnet Gömd och Glömd. Det ska ske under tre år med hjälp av pengar från Arvsfonden.
– Vi vet att 30 procent av flickorna i gymnasiesärskolan med utlandsfödda föräldrar inte får gifta sig med vem de vill. Men vuxna som har en intellektuell funktionsnedsättning glöms ofta bort när man pratar om hedersrelaterat våld och förtryck. Syftet med projektet är att ta reda på hur omfattande det är, säger Serine Gunnarsson som är projektsamordnare för Gömd och Glömd.”
Läs hela artikeln här.
“Bayan Nasih könsstympades när hon var sex år. Efter det kände hon sig aldrig hel. För två år sedan bestämde hon sig för att göra något åt saken”. Läs artikeln i SvD här. Foto: Pi Frisk