Vad innebär det att leva med hedersrelaterat förtryck och våld? Vilka är de underliggande mekanismerna och vad innebär det i en svensk kontext? Vad bär ungdomar som begränsas av hedersnormer med sig och vad är viktigt i mötet med ungdomen?
Målgrupp
Yrkesverksamma i Stockholms Län som möter ungdomar som lever i en hederskontext.
Syfte
Att deltagarna får grundläggande kunskaper om hedersrelaterat förtryck och våld samt ökade kunskaper om bemötandet av dem som drabbas.
Upplägg
Utbildningen hålls digitalt. Deltagarna ska under förmiddagen genomgå Webbkurs Heder.
Webbkursen är framtagen av Länsstyrelsen i Stockholms län i samverkan med Origo, Länsstyrelsen Östergötland och Södertälje kommun. Kursen görs på egen hand, eller i en arbetsgrupp och är ett verktyg för att erhålla en grundkompetens om hedersrelaterat våld och förtryck.
Under eftermiddagen håller Origo en webbsänd föreläsning med utrymme för frågeställningar.
Innehåll
Hedersnormer
Hur formas vi som människor?
Våldets uttryck & konsekvenser
Bemötande
Datum
24 februari
22 April
Utbildningen är kostnadsfri och antalet platser är begränsade. Vi har stor efterfrågan på våra utbildningar så vänligen välj ett datum då du kan delta hela dagen. Först till kvarn!
På grund av rådande omständigheter med Covid-19 kommer vi inte kunna erbjuda kursen Hedra under våren 2021. Istället kommer ett avsnitt av Origopodden ägnas åt förebyggande arbete med ungdomar i en hederskontext, utifrån erfarenheterna från kursen Hedra. Länk till avsnittet kommer när det är publicerat.
Hedra kommer kunna erbjudas när folkhälsomyndigheterna lättar på restriktionerna kring covid-19. Mer uppdaterad information kommer under våren.
Hedra
Kompetensutveckling för dig som arbetar med ungdomar i grupp och vill utveckla det förebyggande arbetet mot hedersrelaterat förtryck och våld.
Målgrupp
Yrkesverksamma i Stockholms Län som arbetar med ungdomar i grupp såsom lärare, skolkuratorer, fritidsledare, fältassistenter m.fl. För att delta i kursen krävs att du har samtal med ungdomar i grupp.
Innehåll
Två workshoptillfällen. Under kurstillfälle ett får deltagarna konkreta verktyg och gruppövningar med fokus på hedersrelaterad problematik och jämställdhetsfrågor. Under kurstillfälle två bjuds Mohamed Musa från Machofabriken in för att föreläsa om maskulinitetsnormer. Mellan de två kurstillfällena ska deltagarna testa gruppövningar med ungdomar på sina arbetsplatser.
Syfte
Syftet med kursen är att ge deltagarna ökad kompetens att i mötet med ungdomsgrupper arbeta förebyggande mot hedersrelaterat förtryck. Målet är att starta en förändringsprocess bland högstadie- och gymnasieungdomar som leder till ett aktivt personligt avståndstagande från alla former av våld och förtryck.
Övrig information
Kursdiplom utdelas vid andra kurstillfället till deltagare som fullföljer kursen.
Utbildningen är kostnadsfri, kurslitteratur delas ut vid första kurstillfället. Lunch intas på egen bekostnad, vi bjuder på fika. Vi förbehåller oss rätten att avboka platserna om ni inte arbetar med ungdomar i grupp. Deltagare som är anmälda och inte meddelar förhinder kommer att debiteras 500 kr.
En kurs om hedersrelaterat våld och förtryck. Webbkursen är framtagen av Länsstyrelsen i Stockholms län i samverkan med Origo, länets myndighetsgemensamma resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, Länsstyrelsen Östergötland och Södertälje kommun.
Syftet med webbkursen är att ge kommuner, stadsdelar och enskilda verksamheter ett verktyg för att erhålla och underhålla en grundkompetens om hedersrelaterat våld och förtryck.
Kursen är kostnadsfri att använda och vänder sig i första hand till personal inom socialtjänsten, skolan och förskolan, men den kan också användas av yrkesverksamma inom vård, omsorg, och rättsväsende samt ideella aktörer.