Tips på matiga smörgåsar
Om man äter en smörgås som huvudmåltid måste man använda rejält med pålägg och gärna dricka mjölk till för att få i sig tillräckligt med protein och andra näringsämnen. Grunden är ett gott bröd, med bordsmargarin/smör eller färskost, rikligt med pålägg och grönsaker.
Tips på bra pålägg:
- Skinka och mimosasallad
- Keso och skivad avokado
- Makrill i tomatsås
- Gräddost (dubbla skivor) med marmelad
- Korv eller medvurst (dubbla skivor)
- Leverpastej och gurka
- Ägg och kaviar
- Ostkräm på exempelvis get- eller fetaost
- Falukorv
- Rökt tofu
- Hummus
- Jordnötssmör
- Honung
- Fiskpastej
Här kommer några recept på matiga smörgåsar. Alla recept är beräknade till en portion om inte annat framgår. Recepten är granskade av dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.
Recept
Köttbullesmörgås med rödbetssallad
230 kalorier och 10 gram protein
Ingredienser
- 1 skiva bröd
- 1 tsk smörgåsfett (75%)
- 3 köttbullar
- 2 msk rödbetssallad
Gör så här
- Bred smörgåsfett på brödet
- Skär köttbullarna i två delar och lägg på smörgåsen
- Toppa med rödbetssallad
- Servera med ett glas mjölk
Smörgås med tonfiskröra
340 kcal och 14 g protein
Ingredienser
- 0,5 dl tonfisk
- 2 msk majonnäs
- 1 tsk ketchup
- 1 tsk Bostongurka
- 1 skiva bröd
- Salt och peppar
Gör så här
- Blanda tonfisk, majonnäs, ketchup och bostongurka.
- Smaka av med salt och peppar.
- Skär gärna brödet i trekanter.
-
Lägg blandningen på brödet och servera.