Livsmedelshygien
Sköra äldre har en ökad risk för att drabbas av infektioner. Att tänka på basala hygienrutiner och livsmedelshantering kan minska risken för infektioner som kan leda till allvarliga konsekvenser.
Det är alltid viktigt med god handhygien och att hantera maten rätt vid beredning och tillagning. Det är extra viktigt för sköra äldre som anses vara en sårbar och extra känslig grupp. Matförgiftningar drabbar många personer varje år. En matförgiftning beror på att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller toxiner. Mat som inte hanteras rätt är en grogrund för mikroorganismer.
- Nedkylning till 8 grader eller lägre bör ske så snabbt som möjligt efter tillagning och inom sex timmar.
- Mycket små mängder mat kan kylas i kylskåp. Större mängder varm mat bör inte ställas in i kyl- eller frysskåp eftersom det höjer temperaturen, vilket påverkar övriga livsmedel.
- För att en snabbare nedkylning kan man förpacka/dela upp maten i mindre portioner.
- Varm mat kan kylas ned snabbare i isbad eller på kylbricka.
- Är det under 5 grader ute, kan maten förpackas och ställas ut för snabbare nedkylning.