Hoppa till huvudinnehåll

Ny forskning: flerfaldigt högre risk att dö av covid-19 för personer med Downs syndrom

05 november, 2020

Ny forskning från Storbritannien visar att personer med Downs syndrom löper större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Forskningen visar också att att risken för att avlida av virussjukdomen är tio gånger högre.

Personer med Downs syndrom räknas inte som en riskgrupp av svenska myndigheter. Samma sak är det i Storbritannien, trots att funktionsnedsättningen är kopplad till sämre immunförsvar och hjärt- och lungsjukdomar.

De brittiska forskarna har gått igenom sjukvårdsjournaler för 8 miljoner vuxna personer. Resultatet visar att personer med Downs syndrom löper fyra gånger så hög risk att bli så allvarligt sjuka av coronaviruset att de måste läggas in på sjukhus. Om de smittas av coronaviruset är risken att de avlider också tio gånger högre jämfört med andra vuxna.

För att få ett säkert resultat har forskarna tagit hänsyn till funktionsnedsättningens koppling till just hjärt- och lungsjukdomar och behov av boendestöd. Men forskarna menar att de faktorerna ändå inte kan förklara hela den ökade risken som covid-19 innebär för personer med Downs syndrom.

Läs mer på länkarna

Vill du läsa mer om studien kan du göra det på länkarna nedan.


Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.


Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter